'Arme Blanken '

in het Nieuwe Zuid-Afrika.

2009, 55 minuten,

Bekijk clip

Nadat de Apartheid in Zuid-Afrika werd afgeschaft en een nieuwe regering werd gevormd, is er veel ten goede veranderd in het land. De zwarte bevolking heeft meer rechten en meer kansen gekregen in een nieuwe democratische samenleving. Maar niet iedereen heeft van de nieuwe situatie geprofiteerd.

De documentaire ‘Arme Blanken’, richt zich op een aantal blanke gezinnen, die veelal als gevolg van de voorkeursbehandeling van zwarten hun baan zijn kwijtgeraakt en in armoede zijn vervallen. Zij worden de ‘arme blanken’ genoemd, een groep waarover nauwelijks gesproken wordt maar die snel in omvang groeit.  In de documentaire  zien we een ouder echtpaar dat probeert te helpen door voedsel dat ze bij supermarkten ophalen, aan de armen uit te delen. Ze krijgen geen financiële steun van de regering voor hun werk, en het is dan ook alleen te danken aan hun vasthoudendheid dat ze het hoofd boven water houden, ook al lijkt het een druppel op een gloeiende plaat. Ze nemen ons mee naar Coronation Caravan Park, een tentenkamp even buiten Johannesburg, waar een grote groep blanken onder miserabele omstandigheden leeft. Velen van hen zijn bitter en moedeloos. Ze voelen zich in de steek gelaten door de regering, die ze destijds zelf hebben gekozen.


Arme Blankan is geselecteerd voor het International Documentary Filmfestival Amsterdam 2009 (IDFA); Tempo in Stockholm ...


Scenario, research, regie & camera en geluid Saskia Vredeveld

Montage Riekje Ziengs

Produktie  Mara Mouwen

 


 Zeppers Film, IKON televisie met steun van het CoBO fonds.