‘De trein naar Havana, verhalen van revolutie en liefde’

een reisverhaal in Cuba

2000, 52 min. dv.cam


Bekijk clip 3'28


Hartje zomer nemen Saskia Vredeveld en Katinka de Maar in Santiago de Cuba de trein naar de andere kant van het eiland, Havana. Ze volgen het spoor van de revolutie die in de bergen bij Santiago begon en in Havana eindigde. In een land waar niet over elk onderwerp gesproken kan worden gaan ze met de treinreizigers op zoek naar de erfenis van Che Guevara. Is het de revolutie die de loop van hun leven bepaalt? Of is het de passie, de liefde?

Op 1 januari 1959 veroverde Fidel Castro, na een jarenlange strijd, Santiago. Zeven dagen later nam hij Havana in. Vredeveld en De Maar bezoeken eerst de kathedraal van El Cobre, de heilige plaats van de revolutie, en het graf van Che Guevara in Santa Clara. Vervolgens voert de reis hen naar het industriecentrum Cienfuegos, genoemd naar de ‘derde’ belangrijke revolutionair Camilo Cienfuegos. In Matanzas zijn ze te gast bij Eleanora (17) die gaat trouwen met Ramon (17). Ten slotte komen ze aan in Havana, waar Jordani, het Cubaanse vriendje van Katinka, wacht.

Cuba is een mengsel van het strenge communisme en de warmbloedige salsa. En het eiland kent vele tegenstrijdigheden: het heeft de dollars van de toeristen hard nodig, maar is ook bang dat de invloed van buitenlanders het communisme uiteindelijk aan het wankelen zal brengen. De meeste Cubanen zijn heel trots op Cuba, aan de andere kant worden ze verleid tot huwelijken met buitenlanders om zo de armoede te ontvluchten.


Regie, co-scenario en camera Saskia Vredeveld

Interviews, co-scenario Katinka de Maar

Productie Pieter van Huystee Film en TV

Co-produktie Humanistisch Omroep & P. v H. film