‘Hartseer land’

een film over extreem rechts in Zuid-Afrika

1992, 16 mm film, 50 min.


Bekijk clip 2'21


Bekijk film

Hartseer Land is het verhaal van het blanke boerenvolk in Zuid-Afrika dat zich vastbijt in de mythe dat God hen heeft uitverkoren tot het ‘superras’ van Afrika.
Sinds het ANC is gelegaliseerd, Nelson Mandela is vrijgelaten en president De Klerk heeft aangekondigd dat er geen aparte blanken verkiezingen meer gehouden zullen worden, dringt bij deze blanken het besef door dat zij geen ‘baas in eigen land’ meer zijn. Een deel van hen organiseert zich steeds meer in paramilitaire organisaties zoals de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) van Terre’Blanche. Ze claimen aanhangers te hebben binnen het overheidsapparaat, met name het leger en de politie. Deze ‘gevangen van het verleden’ bereiden zich voor op een confrontatie met de regering De Klerk; ze zijn bereid hun door God gegeven land met wapens te verdedigen.

Hartseer Land portretteert de extreem rechtse organisaties in Zuid-Afrika van binnenuit met beelden van paramilitaire oefeningkampen en schokkende uitspraken van hun ideologen. Nog niet eerder heeft een filmploeg zo tot het hart van deze beweging weten door te dringen.

Deze film is te zien op docsonline.


Regie Saskia Vredeveld

Scenario Bart de Graaff & Saskia Vredeveld

Produktie Hans Otten & Willem Thijsse


Een CineTe Filmproduktie i.s.m. NOS televisie
IDFA, buitenlandse film festivals, cinema release Nederland