‘Leaving Mandela Park’

over kinder dromen in de townships van Zuid Afrika


Documentaire 2010, 70 min. Zeppers Film, Ikon, Cobo Fonds, co-produktie Off the World, Belgie.


bekijk clip


Leaving Mandela Park is een caleidoscopische documentaire over kinderdromen in de townships van Kaapstad, Zuid-Afrika. Het verhaal van vijf kinderen met een bijzondere drive om, al is het maar voor even, zingend en dansend te ontsnappen uit hun grauwe dagelijkse werkelijkheid.

Siseko vlucht uit huis om aan de  mishandeling van zijn vader te ontkomen, en wil  zo de liefde terugwinnen door een beroemde operazanger te worden. Cynthia woont in een buurt waar gangs elkaar beschieten maar kan met haar saxofoon hieraan ontsnappen. De arme herdersjongen Sizwe zoekt zijn heil op school in een theater groep en hoopt als acteur toegelaten te worden op de universiteit. Gauva rende als klein kind weg van zijn moeder op het platteland om zijn ambitie als zanger te volgen. Nu verkoopt hij zijn cd’s voor een groot publiek op straat. Pinkie studeert hard om haar droom ‘een huis van steen’ te verwezenlijken, en danst om het leven lichter te maken.

Hun dromen staan niet op zichzelf. Ze vormen een metafoor voor de hoopvolle toekomst van een land dat zichzelf omhoog probeert te trekken uit een moeras van armoede en geweld. Leaving Mandela Park laat de wonderbaarlijke veerkracht en levenslust zien van deze kinderen.

 


Regie, research & scenario Saskia Vredeveld

Research en scenario Bart de Graaff

Camera Melle van Essen

Montage Riekje Ziengs

Geluid Frenk van de Sterre

Productie Mara Mouwen, Willemijn Ceruttie