'Brieven aan Zohra'

2012, 54 minuten


Op 12 juni 1964 werden tijdens het beruchte Rivonia proces Ahmed Kathrada, Nelson Mandela, en nog zes anderen schuldig bevonden aan sabotage en gewapende opstand tegen het Apartheidsregime van Zuid-Afrika. Ahmed Kathrada, Indiër en moslim had geen bloed aan zijn handen, desondanks werd hij samen met de anderen veroordeeld tot de doodstraf. Uiteindelijk kregen ze een levenslange gevangenisstraf op Robbeneiland.


In de documentaire vertellen wij het verhaal van Ahmed Kathrada aan de hand van brieven die hij tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland schreef. Tijdens zijn 26 jarige gevangenschap heeft Kathrada ongeveer 950 brieven aan familieleden en vrienden geschreven. Zijn enige contact met de buitenwereld was een tijd lang zijn aangetrouwde nicht Zohra, zijn ogen en oren in de buitenwereld.


Brieven aan Zohra is een blik in de ziel van een bijzondere man, die bereid was een hoge prijs voor zijn idealen te betalen.


Na de eerste vrij verkiezingen in 1994, werd Ahmed Kathrada Mandela’s adviseur in het parlement en bestuurslid van het Robben Island Museum.Regisseur: Saskia Vredeveld

Research: Henna Renfurm and Saskia Vredeveld

Scenario: Bart de Graaff

Camera & geluid: Adam Asmal, Brian Green, Sipho Maseko, Hilton Auffray, Saskia Vredeveld

Montage: Jos Driessen

Muziek: Habbo Beem

Producer: Armadillo Film, Andre Bos