'Out of Eden'

Met pijl en boog de 21ste eeuw in.

2002, 72.37 & 49.35 minuten, opgenomen op 16 mm film

Bekijk clip 2'24

Na jarenlang op de rand van uitsterven te hebben gebalanceerd,
krijgen de laatste Bosjesmannen land van de Zuid-Afrikaanse
regering. Gaat hiermee een droom in vervulling, of is dit het begin
van een nieuwe nachtmerrie?"

Out of Eden is het verhaal van de laatste Boesmans van Zuid-Afrika.
In 1999 werden tienduizenden hectare woestijngrond aan hen overgedragen. Zes kapitale boerderijen, gekocht van blanke boeren in het Noordwesten van het land, worden nu bewoond door een paar honderd Boesmans. Het is de bedoeling dat zij hier hun traditionele bestaan als nomadische jagers nieuw leven in gaan blazen.  

Tegen de visueel dramatische achtergrond van de rode zandduinen in de Kalahari, ontvouwt zich het verhaal van de laatste inheemse bewoners van Zuid-Afrika. Twee hoogbejaarde zusters vertellen over hun jeugd, toen zij tentoongesteld werden  als 'wilde Boesmans.' Een traditionele leider wil leven tussen de dieren, maar achter zijn rug om wordt het nu nog aanwezige wild  door stropers afgeschoten. Boesman Petrus Vaalbooi woont in een enorme villa, die hem door de regering is gegeven, maar droomt eigenlijk van een hutje tussen de schapen. Ondertussen ziet een blanke boer hoe de boerderij waar zijn familie generaties lang heeft gewoond, verwaarloosd wordt en worden zijn oude landarbeiders, de kleurlingen door de Boesmans weggejaagd.

De film laat zien hoe de in dierenvellen geklede Boesmans zich pragmatisch schikken naar de eisen van de moderne tijd. Hun overlevingsstrategie is daarbij even verrassend als logisch. De vraag is of de hedendaagse cultuur van de Boesmans een verzinsel is, een bijeengeraapt geheel dat voor toeristische consumptie is bedoeld  of dat het nog enige wortels heeft  in hun eigen traditie?  

Out of Eden is geselecteerd in het Joris Ivens Award programma van het International Documentary Filmfestival Amsterdam 2001 (IDFA).


Co-scenario, regie Saskia Vredeveld

Scenario Bart de Graaff

Camera Melle van Essen

Geluid Wib Nelissen

Montage Gys Zevenbergen

Muziek Jakob Klaasse

Produktie Michaela van Wassenaer en Saskia Vredeveld


Springbok Film in co-produktie met IKON televisie en met steun
van het CoBO fonds en het Nederlands Fonds voor de Film.