‘Over de Grens’

de oorlog die nooit meer overging; een portret van doodseskaders
Koevoet in Zuid Afrika


1999, 55 min. 16 mm. film


Bekijk clip 5'12

Bekijk film

De Zuidafrikaanse Waarheidscommissie concludeerde dat de meeste slachtoffers van het Apartheidsregime niet in Zuid-Afrika vielen, maar in de buurlanden. De strijd tegen het communistisch gevaar in de frontlijnstaten, werd aangegrepen om de Apartheid in stand te houden. Om de "total onslaught" uit te kunnen voeren werden sinds de jaren zeventig jaarlijks duizenden dienstplichtigen naar Namibië gestuurd.

Er is weinig bekend uit persoonlijke overlevering wat mensen daar hebben gedaan. Verhalen over mishandeling, moord, verkrachting en marteling kwamen van de slachtoffers of van journalisten.

"Over de grens" is het verhaal van vier blanke veteranen. Zij vertellen over hun eigen daden of over hetgeen zij hebben gezien. Leon is trots omdat hij bij de elite politie-eenheid Koevoet hoorde en zeer efficiënt vele slachtoffers heeft gemaakt. John, Sean en Mark zijn tien jaar na dato nog steeds in oorlog, maar dan met zichzelf. Achtervolgd door nachtmerries en angsten, probeert ieder op zijn manier weer te functioneren in de maatschappij.
Opgegroeid in de apartheid en geïndoctrineerd met de angst voor het "rode gevaar", vochten zij voor hun land, de "States", maar keerden gedesillusioneerd terug uit "Nam." Ze ontdekten dat de "bush war" in Namibië en Angola van de jaren `80 hun eigen Vietnam was geworden.
Is de dader slachtoffer of het slachtoffer dader?

 

Regie, Scenario Saskia Vredeveld

Research Hans Hartman

Camera Melle van Essen

Montage Michiel Reichwein

Geluid Wib Nelissen

Produktie Margriet Kreulen


Een VPRO produktie
IDFA en buitenlandse omroepen en film festivals