Nieuws

Saskia’s laatste documentaires worden vertoond op diverse festivals,  binnen en buitenland. 'Leaving Mandela Park' won vorige jaar de publieks prijs in Ekaterinburg, Rusland.

 

In 2013 komen er 2 films:

 

'The Asylum'

een 10 minuten  z/w art film  ism fotograaf Roger Ballen, camera Melle van Essen. Opgenomen in Johannesburg.
Filmfonds.


‘Brieven aan Zohra’ 

een documentaire van 50 minuten voor de OHM, ism Henna Renfurm,

Armadillo Film, Media Fonds.


Op 12 juni 1964 werden tijdens het beruchte Rivonia proces Ahmed Kathrada, Nelson Mandela, en nog zes anderen schuldig bevonden aan sabotage en gewapende opstand tegen het Apartheidsregime van Zuid-Afrika. Ahmed Kathrada, Indiër en moslim, heeft altijd gepleit voor vreedzaam verzet. Hij had geen bloed aan zijn handen, desondanks werd hij samen met de anderen veroordeeld tot de doodstraf. Uiteindelijk kregen ze een levenslange gevangenisstraf op Robbeneiland.

Het verhaal rond Nelson Mandela is meer dan bekend. Het verhaal van zijn goede vriend Ahmed Kathrada, de pacifist, veel minder.

Het verhaal van de Zuid-Afrikaanse revolutie is niet compleet zonder het verhaal van Ahmed Kathrada. ‘Brieven aan Zohra’ is een blik in de ziel van een bijzondere man, die bereid was een hoge prijs voor zijn idealen te betalen. De brieven aan zijn nichtje Zohra, die hem 14 jaar niet mocht bezoeken, vormen de rode draad naar het hart en leven van Ahmed Kathrada.

 

'Portret van Ela Gandhi'

Saskia produceerde de korte documentaire onder regie van Henna Renfurm voor OHM dat eind 2012 werd uitgezonden.